AR en QR codes printen

Voorbereidingen test porselein en codes.

Om straks te kunnen testen of een camera AR en QR codes kan lezen als ze gemaakt zijn van porselein met glazuur, moesten de AR en QR codes omgezet worden naar een 3D vorm. Deze 3D vorm is nodig om staks het glazuur vast te houden aan het porselein. Door de 3D vorm onstaan er deukjes in het porselein waar het glazuur in kan liggen. Omdat porselein van zichzelf al een witte kleur heeft moesten de zwarte delen uit de codes lager liggen dan de witte.

Er zijn in totaal vijf verschillende tegeltjes gemaakt;

AR  8×8 cm  2 mm diep
AR 4×4 cm 1,5 mm diep
AR  2×2 cm 1 mm diep
QR 8×8 cm 2 mm diep
QR  4×4 cm 1,5 mm diep

Voor het vervaardigen van de tegeltje werd als eerste een cad bestand gemaakt. Bij dit vervaardigen stuite we al snel op het volgende probleem: in een QR code bestaat uit allemaal pixels, deze pixels sluiten allemaal precies op elkaar aan. Wanneer we dit in een cad programma willen maken, wil het programma graag enige wanddikte hebben tussen de pixelhoeken. Hierdoor was het maken van de QR code erg tijdrovend, elk lijntje mocht namelijk net niet aansluiten op die ernaast.

Uiteindelijk hebben we de cad bestanden omgezet naar stl voormaat en zijn ze naar de ABS printer in de faculteit bouwkunde gegaan. Na zes uur printen was de printer klaar en kon het suport materiaal weg gehaald worden.

Al snel bleek bij het ophalen dat door het gebruik van deze printer de rechte hoeken toch niet zo recht bleven in de kleinere tegeltje en dat daardoor de beide QR codes onbruikbaar leken in onze ogen.