porselein gieten

Gisteren (donderdag) zijn we weer naar de kunstacademie in Den Haag geweest. Hier gingen we porselein gieten en glazuren. Maaike had allerlei plaatjes meegenomen die via een transfer-techniek met water op de porseleinen potjes kwam te zitten. De plaatjes zaten op dun papier dat we op een vochtig stukje porselein moesten plakken en daarna werd het papier doorweekt met water. Als het papier weer een beetje opgedroogd was kon het eraf gehaald worden en zaten de plaatjes op het porselein.

Nadat we de plaatjes op de dekseltjes en potjes hadden gezet moesten de AR codes ingekleurd worden met zwart glazuur of een speciaal porselein potlood.

Daarna konden we de potjes en deksels glazuren met transparant glazuur. Een aantal potjes en dekseltjes hebben we niet in de transparante glazuur gedoopt, omdat we willen uitproberen of het glazuur niet te veel reflecteert om nog gelezen te kunnen worden door een camera. Na dit glazuren was er nog tijd voor ons om zelf een potje te gieten. We poederde de mallen in met talk poeder. Daarna kon het porselein in de mal gegoten worden. Dit moesten we even laten drogen om daarna het overtollige porselein eruit te gieten. Nu moest het nog verder drogen en konden we het uit de mal halen. De vloeistof was nu veranderd in een soort klei. uiteindelijk zijn ook de tegels nog gegoten op bovenstaande manier, het viel erg mee hoe goed de tegels met code uit de mal kwamen. De verwachtingen waren dat de randjes zo diep waren dat het porselein hierin zou blijven steken. Het tegendeel bleek waar te zijn. Als laatste moest de oven aan om het porselein verder af te bakken.