Conclusie

Afgelopen weken hebben we gewerkt aan het porselein project. Tijdens deze weken hebben we veel geleerd maar zijn we ook lastige dingen tegengekomen.
Wat voor ons erg lastig was, waren alle nieuwe programma’s die we moesten leren en het programmeren. Hier hadden we allemaal (bijna) geen ervaring mee.
Daarnaast was het soms lastig communiceren tussen de expert en ons vanwege de verschillende expertises. Wij wisten namelijk niks van porselein gieten en onze expert had niet zo’n technische achtergrond. Uiteindelijk kwamen we op een goed eindresultaat en hebben we geleerd van elkaars expertises. Wij zijn namelijk ook porselein gaan gieten en nu weten we ook meer wat daar mee mogelijk is.
Doordat het stoken van de oven duur is en er wat problemen waren, kwamen de eerste test-tegels er tegelijkertijd uit met de suikerpotjes. Hierdoor waren het dus eigenlijk geen test-tegels meer. Tenminste niet in de zin van de codes testen met de software. We kwamen er wel achter dat ABS-prints niet geschikt waren om mallen van te maken.

Onze uiteindelijke conclusie konden we vandaag met de Science Fair trekken. Gisteren hadden we de potjes gekregen. Hieruit bleek dat het zwarte glazuur niet gewerkt had, het was namelijk grijs of groen. Toen hebben we een paar codes ingekleurd met stift. Vanochtend hebben we nog een code opgevuld met zwarte fimo-klei. Bezoekers probeerden verschillende potjes uit. Meestal was het beeld een beetje schokkerig, maar we kregen het idee dat dit door het licht kwam. We hadden het namelijk al op papier getest en daar was het model stabiel. Nu was het echter op papier ook schokkerig. Er was niet echt een duidelijk ‘winnaar’. Alle codes hadden ongeveer hetzelfde resultaat. Wel kunnen we stellen dat het glazuren kan. Zolang het zwart van de code maar zwart is.
Junaio werkte goed, zelfs met een beetje glans.

Er zijn nog best wat dingen die verbeterd kunnen worden. De AR-code in porselein moet strakker. Dit is best lastig, maar wat in ieder geval veranderd kan worden is de diepte. Dat kan een stuk minder. Het glazuur is heel dun dus het heeft niet veel diepte nodig.
Verder hadden we nu zowel een smartphone applicatie als een webcam-programma. Het idee was om dit potje te kopen en thuis te gebruiken. In dat geval is het handiger om alleen een smartphone applicatie te maken. Nu maakten we gebruik van een bestaande applicatie (Junaio) en hebben daar 3D-content in gezet. Het is beter om helemaal zelf een app te maken en uit te brengen. Het is dan ook leuker om gebruik te maken van dezelfde herkenning als Junaio. Plaatjes dus, hiermee kun je veel meer doen. Bijvoorbeeld de oorspronkelijke decoratie er voor een deel opzetten.